17-6-2022

Hoogte punt bereikt WeenerXL

Het hoogste punt van het nieuwe onderkomen van WeenerXL is vandaag bereikt. Deze mijlpaal werd gevierd met medewerkers van WeenerXL, leveranciers en partners, en wethouder Marianne van der Sloot door een bezoek aan de bouwplaats. “Het is echt indrukwekkend om te zien hoe deze locatie transformeert naar de plek waar veel inwoners straks gaan werken, een uitkering aanvragen of de weg naar werk vinden. Een plek waar duurzaamheid centraal staat in het bouwproject, maar ook in het proces dat mensen doorlopen om zo goed mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. De 17.000 inwoners die hier jaarlijks binnen komen, verdienen daar deze goede plek voor.”, aldus de wethouder.


16-2-2022

Eerste steen voor nieuwbouw WeenerXL
Wethouder Huib van Olden van Werk en Inkomen en directeur Sjoerd van het Erve hebben woensdag 16 februari de eerste steen onthuld voor de nieuwbouw van Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Contouren

Die bouw is sinds enkele maanden volop aan de gang. Na het grondwerk wordt nu aan de fundering gewerkt. Daarmee worden de eerste contouren van het nieuwe pand, dat op het oude Michelin-terrein aan de Oude Vlijmenseweg moet verrijzen, al goed zichtbaar.

Wethouder Huib Van Olden: “Het maakt me ontzettend trots dat ik de afgelopen jaren een bijdrage heb mogen leveren aan de ontwikkeling van Weener XL. Een prachtig werk- en ontwikkelbedrijf dat zich richt op mensen voor wie een reguliere baan niet zomaar vanzelfsprekend is. En zich inzet om hen zo goed mogelijk te laten meedoen in de maatschappij. Jaarlijks ontvangt Weener XL zo’n 17.000 inwoners. Om er te werken, een uitkering aan te vragen of voor begeleiding naar een baan. Zij verdienen een mooie, duurzame omgeving die gastvrijheid uitstraalt, maar die mensen ook uitdaagt om er zelf de schouders onder te zetten.” 

Duurzaam

Het nieuwe pand telt straks 16.000 vierkante meter aan bebouwing waarvan 9.000 vierkante meter voor het bedrijf en 7.000 vierkante meter kantoren. Het pand wordt duurzaam, energieneutraal en aardgasvrij. Voor de bouw maakt de aannemer gebruik van materialen die gemaakt zijn van natuurlijke producten, afbreekbaar zijn en makkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden. Zonnepanelen en warmtepompen gaan zorgen voor de energieopwekking. Daarnaast komt er een groen sedumdak en groene gevelbeplanting. Ook de eerste steen is van duurzame materialen gemaakt.


Eerste paal geslagen voor nieuwbouw Weener XL
Op donderdag 10 december is de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van Weener XL. Deze officiële handeling werd in klein comité verricht door wethouder Huib van Olden, Sjoerd van het Erve (directeur Weener XL), Martin Beukeboom (directeur Dura Vermeer Bouw Zuid) en Jan Bonnemaijers (projectmanager bij HEVO). “Na een lange periode van voorbereidingen is dit met recht een mijlpaal waar we erg trots op zijn. We gaan bouwen aan de toekomst,” aldus Sjoerd van het Erve.

Realisatie vooropdracht
In oktober dit jaar heeft Dura Vermeer in combinatie met Van Delft Installatie de vooropdracht voor het heiwerk aangenomen. Direct daarna startte de aannemer met de voorbereidingen voor verschillende grondwerkzaamheden. Met het slaan van de eerste paal is officieel het startsein gegeven voor de eerste fase van de bouw.

Op het oude Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg wordt ruim 16.000 vierkante meter aan bebouwing gerealiseerd waarvan 9.000 vierkante meter voor het bedrijf en 7.000 vierkante meter kantoren. “We zijn ontzettend trots om als bouwcombinatie bij te dragen aan de realisatie van dit duurzame en circulaire gebouw in onze eigen stad ’s-Hertogenbosch”, aldus Martin Beukeboom.

Het nieuwe pand wordt duurzaam, energieneutraal en aardgasvrij. Het wordt een moderne en gastvrije omgeving voor de ruim 17.000 inwoners die Weener XL jaarlijks ontvangt. Wethouder Huib van Olden: “Nieuwbouw voor Weener XL is hard nodig. Met dit nieuwe gebouw kunnen we onze bezoekers ontvangen in een fijne omgeving. Het gebouw biedt alles wat nodig is: rust, ruimte, privacy en veiligheid. Kortom, een omgeving die ook uitdaagt om er zelf de schouders onder te zetten en waarmee we klaar zijn voor de toekomst.” Naar verwachting vindt de definitieve oplevering in februari / maart 2022 plaats.

Nederland, Den Bosch, start nieuwbouw Weener XL op de voormalig terrein van bandenfabriek Michelin.

NIEUWBOUW Weener XL werk & inkomen te ‘s-Hertogenbosch;

In samenwerking met het bouwteam: HEVO, Architecten Tarra architectuur & Stedenbouw, Buro Kade, MTD-landschapsarchitecten, RA Infra & Archimedes hebben we een mooi integraal ontwerp opgezet. Vorige week (8 April) heeft Weener XL het contact ondertekend met de hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Zuid B.V. Daarbij is voor de duurzame Werktuigbouwkundige & Elektrotechnische installaties, Van Delft Groep aan toegevoegd.

Na verwachting start bouw deze zomer en de oplevering staat gepland voor eind 2021.

Samen met het gehele ontwerpteam gaan we het definitief ontwerp nu verder uitwerken tot een technisch ontwerp.

Een moment opname van de technische installaties op dit moment:

Werktuigbouwkundige en Elektrotechnische installaties
Weener XL te ‘s-Hertogenbosch

NIEUWBOUW Weener XL werk & inkomen te ‘s-Hertogenbosch

PERSBERICHT WEENER XL

Het Bossche samenwerkingsverband HEVO/Tarra/Buro Kade/MTD/RA infra/BPEM/Archimedes gaat onder leiding van HEVO de nieuwbouw voor Weener XL ontwerpen. We hebben hen hiervoor opdracht gegeven. Na het doorlopen van de Europese aanbestedingsprocedure is deze combinatie als beste uit de bus gekomen.

Wethouder Huib van Olden (Werk en inkomen): ‘We zijn weer een stap verder.

Voor de nieuwe locatie van Weener XL staat een duurzaam en een gastvrij gebouw voor onze inwoners en medewerkers hoog in het vaandel. Wij vinden dit terug bij deze partijen. Zij zijn de juiste samenwerkingspartner om dit te realiseren. We kijken uit naar de samenwerking.’

Ewoud van der Sluis (directievoorzitter HEVO): ‘Wij als HEVO redeneren ook vanuit de mensen. We zijn blij dat we in het Bossche iets van betekenis kunnen zijn.’ Het oude Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg wordt de locatie van het nieuwbouwproject.

In mei 2019 heeft de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch besloten tot herhuisvesting van Weener XL. Ook is er destijds een voorbereidings- en bouwkrediet gegeven. De nieuwbouw van Weener XL bestaat uit kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende gebouwfaciliteiten. De oppervlakte wordt circa 14.000 m².

De ontwerpwerkzaamheden lopen door tot in de eerste maanden van 2020. Daarna gaat de bouw starten. De selectie van de aannemer start binnenkort.