Een energielabel laat de energieprestatie van een gebouw zien, dus hoe energiezuinig een gebouw is. Ook maakt dit label duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr). Hoe minder fossiele energie het gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

Utiliteitsbouw
Bij Boink Project- & Energiemanagement zijn we gecertificeerd met het BRL9500-U certificaat om een energielabel voor u te opstellen voor utiliteitsbouw. Een energielabel is verplicht voor verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):

– Kantoor
– Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
– Bijeenkomst, zoals cafés, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
– Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen
– Logies, zoals hotels en pensions
– Sport, zoals sporthallen, stadions en zwembaden
– Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms en garages

Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel weer te geven wanneer een gebouw te koop of te huur wordt aangeboden door advertenties in commerciële media. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Energielabel C
Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per mper jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Check het energielabel van uw kantoor op de website van EP-Online. Indien uw kantoor nog geen energielabel heeft, neem dan contact op voor het aanvragen van een offerte. Wij helpen u graag verder met het opstellen van een energielabel.

Beschikt uw kantoor al over een energielabel maar weet u niet welke stappen u moet zetten om naar een hoger label te gaan? Wij adviseren u graag door middel van een Maatwerkadviesrapport.

Offerte energielabel
Wilt u een offerte opvragen voor het opstellen van een energielabel? Mail dan uw contactgegevens en het adres van het pand naar bpem@bpem.nl of neem gerust contact op voor meer informatie.