Raqtan is een van de grootste, zo niet de grootste, leveranciers van keuken uitrusting en apparatuur in Saoedi-Arabië. Door de grote hoeveelheid aan productie, hebben ze een nieuwe, extra werkplek nodig. Deze nieuwe werkplek zal buiten een productiehal ook een showroom, een 4 verdieping hoog administratie kantoor en een geïntegreerde parkeerplaats met 191 parkeerplaatsen, verspreid over 3 verdiepingen, hebben. In de tweede fase zal ook een nieuw warenhuis worden toegevoegd, maar dat zal moeten wachten totdat het bestaande productie gebouw gesloopt wordt.

Samen met Rempt van der Donk Architecten BNA BV hebben we het onderstaande ontwerp gerealiseerd;

  • Projectnaam: New Facility Raqtan Al Khobar Damman Saudi Arabia
  • Locatie: Al Khobar, Damman, Saoedi-Arabië
  • Omschrijving: Productiehal, Kantoor en Ondergrondse parkeergarage
  • Opdrachtgever: Raqtan Industries

Dit project is uitgelicht op de website van De Nationale Staalprijs. Het artikel lees je hier.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid en energieconsumptie is dit gebouw uniek in een MODON district. Het heeft de A+++ classificering.

Energie wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van de productiehal en het warehouse. In de nacht (temperatuurverschil het meest gering) wordt deze energie gebruikt om warmtepompen aan te sturen die het water in de watertank van de sprinckler installatie naar een temperatuur van 19 graden celcius te brengen. In de dag situatie wordt de koelte van dit water gebruikt om het kantoor en de productiehal te koelen. Het water in de sprincklertank wordt normaliter nooit gebruikt. De sprincklertank is gesitueerd onder de hellingbaan van de parkeergarage in de kelder. De warmtepompen worden anticiperend aangestuurd vanuit Japan (Daikin).

Al het glas is tripleglas. Enerzijds voor de lagere energieconsumptie, maar anderzijds voor het schoonhouden van het glas. Dubbel glas condenseert aan de buitenzijde. Door  het vele stof en de wind vervuild het glas zeer intensief. Triple glas condenseert niet, waardoor de kosten van het bewassen van het glas enorm naar beneden gaan. Het glas en de strekmetalen gevel worden schoon gehouden met hoge luchtdruk.

De gevelisolatie bestaat uit 140mm PIR. De dakisolatie bestaat uit 240mm PIR. Alle “koudelekken” zijn vermeden. Alle wanden van de productiehal en het warehouse zijn van de hoogst isolerende Kingspan panelen gebouwd. Alle wanden onder het maaiveld en alle onderzijde van vloeren zijn voorzien van 140mm PIR.

Alle verlichting is LED verlichting met aanwezigheid detectie in het gehele project.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Dit is het eerste A+++ gebouw in een MODON district. Qua energiegebruik van de kantoren en de showroom is het gebouw zelfvoorzienend in energie. Voor de productie van staal voor food equipment  in de productiehal is toegevoegde elektriciteit nodig. Maar indien er in de toekomst wordt gekozen om meer velden met solar panels aan te leggen, is deze aanvulling nauwelijks tot niet meer nodig.

Bron: www.nationalestaalprijs.nl/project/headquarter-raqtan-food-service-equipments