De nieuwbouw/renovatie van het Integraal Kindcentrum De Avonturier te Vught en Renovatie Jongerencentrum Elzenburg is een initiatief van de Gemeente Vught en Stichting Leijestroom. Het biedt onderdak aan de onderwijsinstellingen ‘’De Wieken’’, ‘’De Baarzen’’ en ‘’Partou kinderopvang’’. Ook het reeds bestaande JJC jongerencentrum Elzenburg is nadrukkelijk betrokken bij deze ontwikkeling waarbij gebruik gemaakt om muzikaal en creatief onderwijs te faciliteren.

Het totaal project is opgedeeld uit 3 delen te weten:
– Integraal Kindcentrum De Avonturier
– Sporthal IKC Vught
– Jeugd/Jongeren Centrum Elzenburg

BPEM heeft tijdens het volledige traject een begeleidende rol gespeeld voor opdrachtgever Gemeente Vught. We zijn in zowel de ontwerp, realisatie en nazorg fase een actief onderdeel geweest van het uitvoerende team. Daarbij zijn door ons de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties gemaakt en uiteindelijk gecontroleerd voor oplevering en nazorg.

Duurzaamheid

IKC De Avonturier is een duurzaam en gezond gebouw. De ruimtes zijn open, flexibel en eenvoudig aanpasbaar ontworpen met dubbelgrondgebruik en gedeelde functies. De aanpasbare en demonteerbare (staal)constructie van het casco is los van de buitenschil, installaties en inbouw zodat onderdelen in de toekomst eenvoudig kunnen worden vervangen.

Het gebouw is goed geïsoleerd en wordt LT verwarmd en gekoeld via een warmtepomp met een bodem WKO. Op het dak zijn 192 PV panelen aangebracht, goed voor 40% van de gebouwgebonden elektriciteit. Het kindcentrum heeft een EPC van 0,6 (bij een eis van 0,8 en 1,0)

De gebalanceerde ventilatie is CO2 gestuurd en voorzien van WTW. De onderwijsruimtes van De Avonturier voldoen aan de eisen ‘’Frisse School’’ klasse B. Deze duurzame maatregelen leiden tot een gemiddelde GPR score van 8,5.