In de gemeente Nuenen is ‘Het Klooster’ sinds 1989 als cultureel centrum in gebruik. Omdat er vanwege uitgesteld onderhoud een renovatie noodzakelijk is gebleken, heeft de gemeente ook het plan opgevat deze te combineren met een algemene herinrichting van het gebouw. Hiermee wil de gemeente Het Klooster een open en bruisend hart voor de gemeenschap maken. De doelstelling van de gemeente is om op die manier een toekomstbestendige accommodatie te realiseren.

In grote lijnen zullen de werkzaamheden inhouden:

Bouwfysische voorzieningen: De bestaande gevels van een groot gedeelte van de oudbouw van het pand wordt intern na-geïsoleerd en bestaande kappen met dakkappellen alsmede bestaande kozijnen worden aangepast of vernieuwd met als doel tot verbetering van klimaat en comfort te komen.

Elektrotechnische installaties: De bestaande elektrotechnische installaties worden verder aangepast en uitgebreid dan wel vernieuwd op basis van de aanpassingen in de diverse ruimten van het gebouw. De verlichting wordt vernieuwd naar volledige LED-uitvoering. Een nieuw datanetwerk wordt aangebracht incl. de diverse gebuikers- en theatervoorzieningen voor betreffende specifieke ruimten in het gebouw.

Werktuigbouwkundige installaties: De bestaande centrale verwarming wordt vervangen waarbij de bestaande hoofdstookruimte gezamenlijk met een warmtepompsysteem als Hybride oplossing gaat fungeren. Aanvullend wordt in de verblijfsruimten een individueel naverwarming-/koelsysteem toegepast middels een lucht/lucht warmtepompsysteem. De ventilatie wordt volledig in balansventilatie met warmteterugwinning in diverse zones uitgevoerd. De gehele vernieuwde klimaatinstallatie wordt met een nieuwe centrale regeling aangestuurd en gemonitord. De bestaande sanitaire installaties worden vernieuwd.

Veiligheidsinstallaties: t.b.v. de veiligheid van de personen/bezoekers in het gebouw wordt er een volledige sprinklerinstallatie gecombineerd met een brandmeld- en ontruimingsinstallatie aangebracht.

Boink Project & Energiemanagement is vanaf de VO fase betrokken geweest om een advies uit te brengen voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

In deze uitvoering zijn de volgende partijen betrokken:

Opdrachtgever:  Gemeente Nuenen
Architect: Braaksma & Roos Architecten B.V.
Projectmanagement: Acuro
Constructeur: Adviesbureau Tielemans
Adviseur installaties: Boink Project & Energiemanagement