17-7-2023

Oplevering Grenco

Op maandag 17 juli hebben we het Grenco gebouw naast de Grasso in ’s-Hertogenbosch opgeleverd. Het is een fantastische, comfortabele plek geworden waar creatieve ondernemingen zich kunnen huisvesten. De oplevering van het Grenco Gebouw markeert een belangrijk moment in de stedelijke ontwikkeling van ‘s-Hertogenbosch en belooft een toonaangevend centrum te worden voor zakelijke en culturele activiteiten.

Tijdens de renovatie van het Grenco Gebouw in ‘s-Hertogenbosch is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid en energie-efficiëntie. Een belangrijk aspect van deze verduurzaming was het behoud van de bestaande kantoren, die werden uitgebreid met nieuwe kantoren en diverse ateliers. Om deze kantoren en de nieuwe ruimtes energiezuinig te maken, zijn ze gekoppeld aan moderne warmtepompen.

Verwarming en koeling door middel van warmtepompen en luchtbehandeling

Doormiddel van het toepassen van een Luchtbehandeling met warmtewiel en DX-warmtepomp, zorgen we voor een totaaloplossing voor koelen, verwarmen, en ventileren voor de nieuwe kantoren van Grenco.

Naast deze basis hebben we aanvullende verwarming welke voorzien is middels 3 gestuurde warmtepompen gekoppeld zijn op een nieuw traject t.b.v. het verwarmen van nieuwe en bestaande kantoren.

PV Panelen

Een andere belangrijke stap in de verduurzaming van het Grenco Gebouw was de installatie van zonnepanelen op het dak. Deze panelen vangen zonlicht op en zetten het om in elektrische energie. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt om het gebouw van elektriciteit te voorzien, waardoor het minder afhankelijk is van het traditionele elektriciteitsnet en bijdraagt aan een grotere energieonafhankelijkheid.

In 2020 heeft BPEM voor Grenco middels een maatwerkrapport de verschillende verduurzamingsmogelijkheden en investeringen in kaart gebracht. Vanuit daar hebben we verschillende partijen aan laten haken en zijn we van start gegaan met de verduurzamingsslag. Door deze gedegen aanpak konden weloverwogen beslissingen worden genomen en werden de meest effectieve en efficiënte maatregelen gekozen om het gebouw te verduurzamen.

Al met al is het Grenco Gebouw in ‘s-Hertogenbosch een prachtig voorbeeld van hoe een renovatieproject kan bijdragen aan een duurzamere en energie bewustere toekomst. Met de installatie van warmtepompen, zonnepanelen en andere verduurzamingsmaatregelen is het Grenco gebouw getransformeerd tot een modern en milieuvriendelijk gebouw dat niet alleen voorziet in de behoeften van de gebruikers, maar ook bijdraagt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de stad.


Het Grenco gebied wordt ontwikkeld tot een locatie voor data- en  ICT-bedrijven waar men elkaar kan ontmoeten én waar gewoond en gerecreëerd kan worden. De innovatie van toen gaan we verbinden aan de ontwikkelingen van nu. Het wordt de perfecte plek om de technologie van de toekomst te huisvesten en te verbinden. Er worden prachtige mogelijkheden geschetst voor een gebied dat een visitekaartje van Den Bosch kan worden op een toplocatie, dicht bij het station. Bij het Grenco-terrein komt de focus op ICT te liggen waarbij de kruisbestuiving tussen onderwijsinstellingen, vaklieden en kenniswerkers een belangrijk element is. Door het terrein gefaseerd te ontwikkelen kan in elke fase bekeken worden waar de accenten moeten liggen, en wat op dat moment de wensen zijn vanuit de markt, de inwoners en de gemeente.

Het Grasso gebouw maakt deel uit van de herontwikkeling van het naastliggende Grenco terrein. Als een waar ‘’klein silicon valley’’, moet het een space for digital minds worden.

BPEM is na de eerste ontwerpfase door de gemeente ’s-Hertogenbosch gevraagd voor de werktuigkundige- en elektrotechnische installaties. Dit voorontwerp wordt vertaald naar een compleet en realistisch technisch ontwerp.

In deze uitvoering zijn de volgende partijen betrokken:

Opdrachtgever:  Gemeente ’s-Hertogenbosch
Projectmanagement: N.V. Bossche Investerings Maatschappij
Architect: Tarra Architectuur & Stedenbouw
Adviseur installaties: Boink Project & Energiemanagement
Installateur werktuigbouwkundige installaties: Immens Installatietechniek B.V.
Installateur elektrotechnische installaties: Welvaarts Elektro B.V.