Het voormalige Grasso bedrijfsgebouw in ’s-Hertogenbosch is aangewezen als locatie voor de ontwikkeling van een bedrijvencentrum voor ondernemers uit de ICT sector. Naar verwachting zullen er 30 tot 50 ondernemingen vestigen, qua grootte variërend tot 50 medewerkers.

BPEM is na de eerste ontwerpfase door de gemeente ’s-Hertogenbosch gevraagd voor de werktuigkundige- en elektrotechnische installaties. Dit voorontwerp hebben wij vertaald naar een compleet en realistisch technisch ontwerp.

Het kantoorgebouw wordt volledig gerenoveerd met aandacht voor authentieke elementen. Extra aandachtspunten hierbij is een gasloos ontwerp en EPC van “0” als waren het een nieuwbouw.

Voorts is er een hoge comfort- en gezondheidseis gesteld die veel verder gaan dan het huidige bouwbesluit. Gezien de monumentale status van het gebouw is dit een mooie uitdaging die wij zeker niet uit de weg gaan.

Historie
Machinefabriek Grasso werd in 1858 opgericht in ’s-Hertogenbosch door Willem Grasso en verwierf landelijke bekendheid met de vervaardiging van machines voor de margarine-industrie en later met de productie van koelmachines en compressoren.

Sinds 2001 is het kantoor en de fabriekshallen een Rijksmonument.

In deze uitvoering zijn de volgende partijen betrokken:
Opdrachtgever:  Gemeente ’s-Hertogenbosch
Projectmanagement: N.V. Bossche Investerings Maatschappij
Architect: Tarra Architectuur & Stedenbouw
Bouwkundig aannemer: BINX Smartility