In het schilderachtige dorpje Horn, gelegen in de prachtige provincie Limburg, schittert een opmerkelijk stukje geschiedenis: het voormalige klooster Bethanië. Dit klooster heeft diepe wortels in de gemeenschap, en heeft door de jaren heen verschillende doelen gediend. Vandaag de dag staat Bethanië op het punt om een nieuwe fase in zijn rijke geschiedenis te betreden, met spannende plannen voor herbestemming die de lokale gemeenschap ten goede zullen komen.

Een klooster met diepe wortels
Bethanië is de naam van het klooster, dat samen met het bijbehorende jeugddorp, werd gesticht door de Zusters Dominicanessen van Bethanië. In 1957 werd het jeugddorp geopend en officieel ingewijd in 1960, in aanwezigheid van niemand minder dan prinses Beatrix. Het klooster zelf werd in 1959 voltooid en diende als het kloppende hart van deze zorginstelling.

De zusters, afkomstig van Magdalenahof te Exaten bij Baexem, hadden al ervaring met het beheren van een zorginstelling voor kinderen van veroordeelde NSB’ers en andere oorlogsmisdadigers, bekend als het “Tehuis voor Bijzondere Jeugdzorg”. In de loop der jaren groeide het jeugddorp uit tot een plaats van opvang voor jongeren die uit huis waren geplaatst.

In 1983 onderging Bethanië een belangrijke verandering toen de directie niet langer in handen was van geestelijken. In 1988 fuseerde het met Huize Clara Fey te Roermond, wat verdere veranderingen in de organisatiestructuur met zich meebracht. Later werd het jeugddorp onderdeel van Rubicon Jeugdzorg.

De toekomst van Bethanië
Na jaren van leegstand en discussies over de beste bestemming voor dit historische klooster, zijn er nu opwindende plannen in ontwikkeling. De gemeente Leudal heeft aangegeven dat ze positief staan tegenover het herbestemmingsproject voor Bethanië. Het plan omvat de transformatie van het klooster tot zorgwoningen voor bewoners met geheugenproblematiek en aanleunwoningen. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de mogelijkheid om te anticiperen op een zwaardere zorgvraag in de toekomst.

De herbestemming van Bethanië is niet alleen een eerbetoon aan het rijke erfgoed van het klooster, maar ook een teken van betrokkenheid bij de behoeften van de gemeenschap. Het historische gebouw zal een nieuw leven krijgen als een waardevolle voorziening voor de lokale bevolking, terwijl de unieke geschiedenis van Bethanië wordt gekoesterd.

Installatie advies
Eind 2022 is Boink Project & Energiemanagement benaderd om als adviseur installatietechniek deel te nemen aan het ontwerpteam van Bethanië Horn. Samen met de betrokken partijen werken we hard aan het realiseren van duurzame en efficiënte installaties die niet alleen voldoen aan de moderne normen, maar ook de unieke behoeften van dit historische klooster en de toekomstige bewoners in acht nemen.

Dit project voeren wij uit in samenwerking met:

Aannemer: RE-USE Properties
Architect: firm.studio
Adviseur installaties: Boink Project & Energiemanagement
Elektrotechnische installaties: DES Group B.V.
Werktuigbouwkundige installaties: Installatiebedrijf Schoormans B.V.