Skip to main content

Energieprestatie

De energieprestatie geeft aan hoeveel energie een gebouw jaarlijks verbruikt. Dit energieverbruik hangt af van de bouwkwaliteit van het gebouw en zijn isolatie, maar ook van het verwarmingssysteem en de wijze waarop het wordt gebruikt.

Wilt u weten welk label uw gebouw heeft of benieuwd naar de mogelijkheden omtrent verbetering/verduurzaming klik dan op één van de onderstaande diensten:

Energielabel

BENG berekening

MPG berekening

Maatwerkadvies

Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Neem contact op

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Wij zijn in bezit van de BRL 9500 certificering en we hebben sinds 2012 gediplomeerde adviseurs in dienst die energieprestatieberekeningen mogen opstellen. We vinden het belangrijk dat onze adviseurs en diensten van hoog niveau zijn en blijven. Daarom volgen zij regelmatig trainingen en workshops en zijn ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

Energielabel

Een energielabel laat de energieprestatie van een gebouw zien, dus hoe energiezuinig een gebouw is. Ook maakt dit label duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr). Hoe minder fossiele energie het gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

Utiliteitsbouw

Onze energieadviseurs zijn gecertificeerd tot op het hoogste niveau van de energieprestatie advisering. Dit betekend dat wij energielabels voor u kunnen registeren voor zowel bestaande als nieuw te bouwen of op te leveren utiliteitspanden.  Daarnaast stellen wij maatwerkadviezen op ter verbetering van de duurzaamheid van uw bedrijfspand. Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen met de onderstaande labelplichtige gebruiksfuncties:

  • Kantoor
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Bijeenkomst, zoals cafés, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen artsenpraktijk en therapie
  • Logies, zoals hotels en pensions
  • Sport, zoals sporthallen, stadions en zwembaden
  • Winkel, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms en garages
  • Celfunctie

Het energielabel is 10 jaar geldig.

Voor een aantal gebruiksfuncties is er geen labelplicht. Dit geldt onder andere voor:

  • Monument
  • Industriefunctie
  • Religieuze gebouwen

Voor het verduurzamen van Gemeentelijk vastgoed lees hier verder.

Energielabel C

Per 1 januari 2023 moet elk gebouw groter dan 100m2 met als hoofdgebruiksfunctie kantoor minimaal een energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken.

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor nu heeft? Doe dan de check op de website van EP-online.

Beschikt uw kantoor al over een energielabel maar weet u niet welke stappen u moet zetten om naar een hoger label te gaan? Wij adviseren u graag door middel van een Maatwerkadvies.

Wij helpen u graag verder met het opstellen van een energielabel. Neem contact met ons op via +31 (0)40 207 62 07 of via contact. Vermeld hierbij uw contact gegevens en het adres van het pand.

BENG berekening

Voor alle nieuwbouw geldt dat de vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen ofwel ‘’BENG’’, voorheen EPC (energieprestatiecoëfficiënt). De NTA 8800 is de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie. De eisen vloeien voort uit de European Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

De energieprestatie wordt bepaald aan de hand van 3 getallen:

  • EP1   De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  • EP2   Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  • EP3   Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

De BENG-eisen zijn verschillend voor iedere gebruiksfunctie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze EP-adviseurs.

Wij helpen u graag verder met het opstellen van een BENG berekening. Neem contact met ons op via +31 (0)40 207 62 07 of via contact. Vermeld hierbij uw contact gegevens en graag ontvangen wij uw (schets-) ontwerp van het pand.

MPG berekening

De Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht. De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Het gaat hierbij om nieuwe kantoorgebouwen (groter dan 100 m²) en om nieuwbouw-woningen.

De MPG is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik. De milieuprestatie van materialen van gebouwen zal een steeds belangrijkere factor worden in de totale milieubelasting van een gebouw. De MPG is een objectief hulpmiddel in het ontwerpproces en het kan gebruikt worden in een Programma van Eisen om het resultaat van een ontwerpproces vast te leggen.

Wij helpen u graag verder met het opstellen van een MPG berekening. Neem contact met ons op via +31 (0)40 207 62 07 of via contact. Vermeld hierbij uw contact gegevens en graag ontvangen wij uw (schets-) ontwerp van het pand.

Maatwerkadvies

Wilt u weten hoe u de energieprestatie van uw gebouw kunt verbeteren? Een maatwerkadvies geeft inzicht in de maatregelen om het gebouw energiezuiniger te maken en biedt een heldere richting om deze maatregelen te realiseren. Een verbeterde energieprestatie heeft als resultaat een lagere energiekosten, beter comfort en gezonder binnenklimaat en lagere milieubelasting.

Een maatwerkrapport biedt u:

  • Een helder overzicht van de huidige energieprestatie van een gebouw
  • Inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen
  • Inzicht in de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen
  • Inzicht in de CO2-reductie door het uitvoeren van besparingsmaatregelen
  • Een goede basis voor overleg met de gemeente in het kader van de Wet milieubeheer

De kwaliteit van het energieadvies is geborgd via onafhankelijke certificering. Een EP-maatwerkadvies is een integraal advies dat aansluit op huisvestingsprocessen en biedt daarom goede aanknopingspunten voor een gedegen besluitvorming. De kwaliteit van ons maatwerkadvies wordt gerealiseerd door de nauwe samenwerking tussen onze energieadviseurs en installatieadviseurs. Voor het verduurzamen van Gemeentelijk vastgoed lees hier verder.

In 4 stappen naar energielabel C (of beter)

  1. Vraag hier een maatwerkadvies aan
    Wij controleren het gebouw op een aantal kenmerken, signaleren verbetermogelijkheden en maken een kostenberekening. Ook kunnen wij de EML (Erkende Maatregellijsten) meenemen in het advies. Op de EML staan maatregelen waarmee u voldoet aan de energiebesparingsplicht van het activiteitenbesluit (wet milieubeheer).
  2. Verken financiële regelingen
    Mogelijk heeft u recht op subsidie. Bekijk hiervoor de subsidiewijzer van het RVO.
  3. Voer de maatregelen uit
    Voor de energiemaatregelen tijdig uit om op het juiste energielabel te komen. (Kunnen wij advies geven over bepaalde installaties en geschikte partijen? Of zit dit al in het adviesrapport? Is hier een link naar installatieadvies?)
  4. Laat een nieuw energielabel opstellen
    Wij stellen een nieuw energielabel voor u op en zorgen dat deze geregistreerd staat.

Wij helpen u graag verder met het opstellen van een maatwerkadvies. Neem contact met ons op via +31 (0)40 207 62 07 of via contact. Vermeld hierbij uw contact gegevens en het adres van het pand.

Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een rapport waarin staat wanneer welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten hiervan zullen zijn. Het MJOP heeft betrekking op het gebouw en haar installaties. Hierin wordt BPEM vaak verzocht  om voor de installatie deel systemen verdere inzage in vervanging, verbetering of toetsing uit te voeren op marktconformiteit.

Wat staat er in het MJOP?

  1. Bouwdeel: het MJOP laat zien over welk bouwdeel het gaat (kozijnen, gevel, dak, dakgoot, etc.).
  2. Cyclus: het MJOP laat zien hoe lang een bepaald bouwdeel mee gaat en wanneer er dus herstel of vervanging plaats moet vinden.
  3. Kosten: tot slot staat er in het MJOP staan wat de kosten voor herstel of vervanging zijn van de bouwdelen.

Wij helpen u graag verder met het opstellen van een MJOP. Neem contact met ons op via +31 (0)40 207 62 07 of via contact. Vermeld hierbij uw contact gegevens en het adres van het pand.